maandag 5 november 2012

Boek: Lekker IJs


Titel: Lekker IJs, Recepten van IJssalon Roberto Gelato
Auteur: Carlina de Lorenzo
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 978-90-443-3429-6
Taal: NL


Met weemoed blader ik dit boek door. Het nieuwste boek van Carlina de Lorenzo, echtgenote van Roberto Coletti van Roberto Gelato. Carlina komt uit een echte ijs dynastie... haar grootvader bedacht ooit het woord 'ijssalon'... Roberto is in de jaren 90 naar Nederland gekomen en is al vele jaren een begrip in Utrecht en ver daarbuiten. Hij maakt in zijn salon in de Utrechtse wijk Wittevrouwen het lekkerste, maar zeker ook het meest bijzondere ijs van Nederland. Zelfs op doordeweekse dagen kan het voorkomen dat hier rijen staan tot om de hoek. 

Waarom weemoed? Tot vier jaar geleden woonde ik op drie minuten lopen van de winkel en nu op een uur rijden! 

Lekkere timing le Noble, om een dit boek te bespreken op het moment dat de herfst in volle glorie is losgebarsten... Ja en nee! Ja in Nederland hebben we nog steeds het rare idee dat ijs vooral iets is voor als de mussen van het dak vallen. Nee, omdat nu alle ijssalons dicht zijn en de eigenaren op familiebezoek in Italië zijn, we het ijs maar zelf moeten gaan maken. Dat kan met dit boek!

Na het voorwoord door Ronald Giphart, vaste klant in de Poortstraat, vertelt Carlina over hoe ijs wordt gemaakt en hun familiegeschiedenis. Daarna volgen ongeveer vijftig ijsrecepten in verschillende hoofdstukken.

  • Uit eigen tuin (bv kruisbessen en rozemarijn)
  • Klassiekers (vanille, aarbei, chocolade, koffie, etc)
  • Bij Tropisch weer (Prosecco, Limoncello, Olijfolie)
  • Voor kleine Eigenwijsjes (pepernoten, cola ijslolly, drop)
  • Tipicamente Olandese (Hollandse Nieuwe (!), witbier, rode biet)
  • Ijsvariaties (o.a. suikervrij sorbetijs en sauzen)

Wat meteen opvalt bij de voorbeelden die ik geef is dat Roberto nogal eens vreemde smaken en/ of combinaties verzint. Zo maakt hij in de zomer elke week een nieuwe bijzondere smaak. Meestal eenmalig. Sigaren, mosterd, haring, bier en ga maar door. Sommige van deze smaken hebben ook dit boek gehaald. Ik kan zelf niet wachten om witbierijs te gaan maken!

Helaas, heeft Roberto niet de recepten van zijn specialiteiten Wittevrouwen (kwark met honing en krokante sesam) en Capriccio (roomijs met caramel en gesuikerde pinda's) prijsgegeven... daarvoor moet je toch echt naar de winkel!

Het boek is erg mooi gestyled: mooie foto's en illustraties, leuke verhaaltjes, maar het allerbelangrijkste natuurlijk... hele mooie recepten. Aanrader!

Update: bericht van de schrijfster... Het recept voor Wittevrouwenijs staat in haar vorige boek!





Geen opmerkingen:

Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!